Fragtfri bestilling over 200 kr. Vi fortolder!

Solceller - Ofte stillede spørgsmål

Solceller - Ofte stillede spørgsmål

Med et solcelleanlæg kan du skåne både din pengepung og miljøet. Nedenfor har vi samlet de mest almindelige spørgsmål for at hjælpe dig med at træffe de rigtige valg til dine behov.

Skrevet af Tommy - 01.11.2024 14:33:18


Planlægning

Ved køb af solcelleanlæg er der flere ting, der er vigtige at tænke på, se nedenfor for nogle af de oftest stillede spørgsmål.


Hvor meget strøm kan jeg producere?

Den samlede effekt af dit solcelleanlæg kan bruges som grundlag for beregning af kW/h om året. Du kan beregne den forventede årsproduktion ved at gange kWp med 900. Et solcelleanlæg med en samlet effekt på 10kWp beregnes således:

10 kWp * 900 = 9000 kWh +/- 10 %

Dette afhænger af hvor i landet du befinder dig, solpanelets vinkel og grader foruden eventuelle skygger og forhindringer for lyset.

Hvad skal jeg bruge?

Solpanel, fastgørelsesmateriale, inverter, kabel (og evt. DC switch), og stik til tilslutning til inverter. For at fastgøre disse stik (MC4-stik) skal du have en passende tang. Skilte til sikkerhedsafmærkning af anlægget er også påkrævet.

I faste installationer over 48V eller 200VA kræver det, at det installeres af et registreret installationsfirma.

Hvor stor en inverter skal jeg bruge?

Oftest kan man overdimensionere solpanelerne med 10-15 % i forhold til inverteren. Dette kan variere fra produkt til produkt, og det er derfor vigtigt at tjekke produktets specifikationer og se producentens anbefalinger.

Hvad skal der gøres for at få solsystemet op at køre?

Kort sagt skal du:

1: Monter fastgørelsesmateriale og skinner på taget
2: Placer solpanelerne og tilslut dem
3: Monter inverteren med kabel og tilslut evt.

Forud for installationer, der er tilsluttet elnettet, skal du kontakte din lokale elektriker, som skal forhåndsmelde installation af produktionsanlæg, så du kan blive pluskunde.

I faste installationer over 48V eller 200VA kræver det, at det installeres af et registreret installationsfirma.

I hvilken retning skal solpanelerne monteres?

Solpaneler kan monteres overalt, hvor der er sol, men det mest produktive er generelt i sydlig retning. 35-40° på taget er mest normalt, da dette er tæt på den optimale vinkel til produktion om sommeren, det tidspunkt hvor nordmændene producerer mest strøm. Hvis syd ikke er muligt, er det ofte rentabelt med en øst-vest konfiguration. For præcise beregninger skal der tages hensyn til, hvor i landet du bor, og vi anbefaler at kontakte en lokal installatør for planlægning og montering.

TN eller IT, 1 eller 3 fase. Hvad skal jeg bruge?

Det afhænger af, hvilken slags elnet du er tilsluttet. Kontakt din lokale elektriker, hvis du er i tvivl.

Hvor stort kan anlægget være

Der er naturlige begrænsninger i hvor meget plads du har, men hvis du skal sælge overskudsstrøm til din elleverandør, kan der også være begrænsninger på hvor meget strøm elselskabet tillader at du eksporterer, dette pga. begrænsninger i elnettet. Kontakt din lokale elektriker for at få en beregning af, hvor meget du kan eksportere.




Valg af inverter

Inverteren, også kaldet en solcellekonverter, er en af de vigtigste komponenter i solsystemet. Her er det vigtigt at vælge en anerkendt producent for at sikre drift og lang levetid.


Effekt

Inverteren kan normalt være underdimensioneret med 10-15 %, men det afhænger af systemet. Under alle omstændigheder skal du se specifikationerne for inverteren og holde dig inden for dens værdier.

String Inverter: MPPT / Strings

Har du solceller i forskellige vinkler, der giver forskellige lysforhold, skal du bruge flere MPP-trackere. Det er også vigtigt at se, at maksimum- og minimumspændingen (som varierer på grund af lysforhold og temperatur) ligger inden for inverterens givne værdier, der er angivet i databladet.
Din lokale elektriker vil kunne hjælpe med dette.



Valg af solcellepanel

De solpaneler, du vælger, skal holde i mange år og her har vi samlet nogle af de vigtigste punkter for at hjælpe dig med at træffe det rigtige valg.


Æstetik

Den største visuelle forskel på solpaneler er farven.
Helt sorte solcellepaneler kan være æstetisk pænere og passer ofte bedre ind visuelt end solpaneler i sølv. Effektiviteten af sorte solpaneler er normalt noget lavere sammenlignet med dem i sølv.

Størrelse

Skal du montere i en hytte, er et lille panel ofte det nemmeste. I en industribygning kan det ofte betale sig med de største varianter, der er over 210*110 cm, men i en bolig er paneler på omkring 180*110 cm som regel det mest rentable. Tykkelsen på solpanelet er også vigtig i betragtning af, at den skal passe til fastgørelsesmaterialet.

Effektivitet og nedbrydning

Panelets effektivitet er vigtig for at udnytte den plads du har til rådighed bedst muligt. Watt alene siger ikke så meget, men set i sammenhæng med størrelse (Watt pr. m2) finder du effektiviteten. Den nemmeste måde at sammenligne solpaneler på er ved at se på effektiviteten angivet i solpanelets datablad. Højere effektivitet er også ofte et udtryk for, at panelet har en nyere teknologi, hvilket ofte betyder mindre nedbrydning og længere levetid. Nedbrydning er også en vigtig faktor, da den fortæller dig, hvor meget solcellemodulet producerer efter x antal år.

Garanti

Solceller har en lang forventet levetid, og med en lang garantiordning er du sikret produktion i de tilsvarende år. Tier 1-producenter har en god økonomi, hvilket gør det mere sandsynligt, at de vil være med om 25 år.

Produktionskriterier

De materialer, der bruges under produktionen af solpaneler, er et vigtigt kriterium. De skal være fremstillet af vedvarende, genanvendelige, giftfrie og konfliktfrie materialer.




Fastgørelsesmateriale

Ved valg af fastgørelsesmateriale er det vigtigt at vælge produkter, der kan modstå det nordiske klima, især taget snebelastningen i betragtning, som er mange gange højere i Norge end længere sydpå.
Til sammenligning har vi i syd 4,5kN/m2, og i store dele af Storbritannien er det 0,5-1kN/m2.


Befæstelseskomponenter

Fastgørelsesmateriale til solpaneler består af få dele, men nogle af delene ændres alt efter hvilken type tag det skal monteres på. Her beskæftiger vi os med fastgørelsesmateriale på tage med tegl.

Fastgørelsesmateriale til tegltage består af følgende:

Tagkroge, skinner, ende- og midterklemmer.

Beregning af fastgørelsesmateriale

For 1 solpanel skal du have følgende:

4x Loftskroge
2x skinner
4x Endeklemmer

For hvert ekstra panel i samme række skal du tilføje:

2x Loftskroge
2x Mellemklemmer

Du skal også forlænge skinnerne tilsvarende til solpanelets bredde. Hvis skinnerne er for korte, skal de samles med en samling til skinnerne. For hver samling på skinnerne skal der være tagkroge på hver side af samlingen.

Hvis du skal have en ekstra række, gentag det samme som ovenfor.




Omkostninger og support

Solcelleanlæg er en stor investering for de fleste. Her har vi samlet information om omkostninger, optjeningstid og hvad du kan få i støtte.


Hvor meget koster det?

Dette vil i høj grad variere afhængig af produktvalg, størrelse på anlægget, tagtype og behov for fastgørelseselementer. Her har vi taget udgangspunkt i et 10kw solcelleanlæg fordelt på 2 rækker som kan modstå snebelastninger på op til 5,4kN.

1x Growatt 10kW inverter til IT-faciliteter: 24.995 kr
24x Jinko Solar Tiger Neo 415W Mono: 69.480 kr.

Montageudstyr og fastgørelsesmateriale fra Bisol: 31.405 kr
Fradrag fra Enova: -27.500 kr
Sum*: 98.380 kr

*Prisen er baseret på prøvepriser og support fra november 2022.
Egen indsats og priser fra din lokale elektriker/registrerede installationsvirksomhed vil også være afgørende for den endelige sum.

Hvornår skal solcellerne betales?

Det afhænger af flere faktorer, hvor fx elprisen og støtten fra Enova spiller en særlig stor rolle.

Med eksemplet ovenfor har du et 10 kWp solcelleanlæg, der har kostet 98.380 kroner og producerer 9.000 kWh +/-10 % årligt.
Hvis elprisen har en gennemsnitspris på 1 NOK pr. kWh, vil elprisen alene betyde, at solcelleanlægget er betalt af inden for 11 år. Den sidste periode har vist, hvor store udsving der kan være i prisen på el, hvilket kan føre til, at solsystemet kan tjene penge meget hurtigere.

Når du er en registreret pluskunde, vil elleverandøren normalt godtgøre pluskunden for det, du producerer mere end det, du forbruger med noget, der kaldes en marginal tabsprocent. Denne sats vil normalt være negativ, da den er god for elnettet med lokal produktion.
Derudover vil faktorer som inflation og øgede boligværdier forkorte optjeningsperioden.

Den samlede elpris for husholdninger inklusive afgifter og netleje var i gennemsnit 188,8 øre/kWh i 1. kvartal 2022. Det er prisen før eltilskuddet fratrækkes. Af denne samlede pris var elprisen 117,2 øre/kWh, netlejen 27,9 øre/kWh og afgifterne 43,7 øre/kWh.
Kilde: Norges Statistik

Kan jeg få støtte til grønne tiltag?

Ja, det kan du. Fra november 2022 vil du modtage op til 47.500 NOK i støtte fra Enova, når du begynder at producere din egen strøm. Selve installationen af systemet giver dig op til 7.500 kroner i støtte. Resten af støtten afhænger af, hvor stor kapacitet anlægget har. Du får 2.000 kroner per kWp installeret effekt, op til 20 kW. Det betyder, at du i alt kan modtage op til 47.500 kr. Selve installationen skal udføres af en registreret virksomhed. Dokumentation af omkostninger skal også være i overensstemmelse med norske love og regler.

Kilde: Enova
Klik her for at læse mere og ansøge om støtte fra Enova



Miljø og genbrug

Med solcelleanlæg sparer du ikke kun penge, det er også en god måde at bidrage til det grønne skifte.


Er solpanelerne genanvendelige?

Ja, solpaneler kan genbruges. De består af cirka 99,9 % glas, aluminium og silicium og skal håndteres som elektronikaffald.

Er solpaneler skadelige for miljøet?

Nej, solpaneler er ikke skadelige for miljøet. I løbet af deres levetid producerer solpanelerne langt mere energi, end der kræves for at producere dem. Når der i tilgift er produktionen af disse fra grøn energi, og solpanelerne er lavet af giftfrie og konfliktfrie materialer, bidrager de i høj grad til det grønne skifte.




Vedligeholdelse og drift

Der kræves meget lidt vedligeholdelse på solcelleanlæg, og nedenfor har vi samlet de mest almindelige spørgsmål.


Skal jeg vaske solcellerne?

Det korte svar er nej. Det længere svar er, at det kommer an på: Der er udført flere tests, som viser små ændringer i produktionen, men det afhænger selvfølgelig helt af, hvor forurenet overfladen er. For eksempel skal blade, løv eller mos fjernes. Hvis der er en vinkel på mere end 15°, er der normalt et lille behov.

Det er vigtigt, at du aldrig bruger kemikalier, men kun rent vand, hvis du vælger at vaske, da kemikalier i værste fald kan ødelægge solpanelerne.

Hvad sker der, når det er overskyet?

Solpanelerne vil stadig producere strøm, men i mindre grad end i direkte sollys.

Skal jeg fjerne sne fra solcellerne?

Hvis det er svært at komme til solpanelerne, vil det normalt ikke kunne betale sig. Årsagen til dette er, at produktionen er meget lavere i vintermånederne, og at der kan falde sne kort efter, at den er fjernet. Den indsats, der kræves, er derfor ofte for høj til, at det kan betale sig.

Virker solpanelerne dårligere, når det er koldt?

Selvom solen er lavere og dagene er kortere i vintermånederne, har vi i nord fordelen af at være kølige. Effekten af solcellerne måles oftest ved 25°C, men man får den maksimale effekt af solcellerne, når den er tættere på nul grader.

Hvor længe holder solpanelerne?

Da solpanelerne ikke har nogen bevægelige dele, har de en meget lang levetid. Produktgarantien på panelerne er ofte 15 og 25 år:
De fleste solpaneler har en todelt garantiordning fra producenten, Produkt- og ydeevnegaranti. For eksempel kan produktgarantien være 15 år og ydeevnegarantien 25 år. I sådan et tilfælde garanterer de selve produktet i 15 år, og at det giver x antal procent efter 25 år.

Dette vil variere fra produkt til produkt og producent til producent, og du skal kigge i produktspecifikationen for at finde, hvad der gælder for dit solpanel.



Garanti og reklamationsret

Da der ikke er bevægelige dele i et solpanel og lidt behov for vedligeholdelse, er det sjældent, at noget går galt, men hvis der skulle ske noget, er det vigtigt at vide om garanti og reklamationer.



Har jeg ret til at klage og garantere, hvis jeg selv køber produkterne?

Ja, det har du. Der er forskel på en reklamation og en garanti, da en reklamation er reguleret af norsk lov, og en garanti er noget producenten yder.

Klage

Ifølge forbrugerkøbeloven har du som privatperson altid en klagefrist på to år (klagefrist), når du køber noget hos en professionel sælger. For varer, som ved normal brug er beregnet til at holde meget længere, kan du klage i fem år.

Garanti

Producenten af varen yder en produkt- og ydeevnegaranti og vil være gyldig, så længe du opfylder producentens krav på købstidspunktet. Nogle producenter tilbyder også at forlænge garantiperioden.



Generel information

Her har vi samlet nogle af de mest almindelige spørgsmål om solceller og tilbehør.


Er solceller rentable i Norden?

Solceller er absolut rentable i Norge. Selvom det er mørkt om vinteren, har vi mange solskinstimer senere på året. Ved ækvator er der ganske vist 12 timers solskin i løbet af året, men i Oslo har vi for eksempel over 18 timer fra solopgang til solnedgang i sommermånederne. I Nordnorge er det også rentabelt uden for de mørke timer, og der er flere steder i nord, hvor de har meget få regnvejrsdage. Derudover er sneen med til at reflektere sollys. Det er her bifacial/tosidet jordmonterede solpaneler kan komme til deres ret.

Hvordan fungerer et solpanel?

Et solpanel består af solceller. Disse er lavet af silicium, der skæres i tynde lag kaldet wafers og derefter kemisk behandlet for at fungere som en halvleder og dermed have en elektrisk positiv eller negativ ladning. Solpaneler modtager energi fra solen og omdanner denne til elektricitet. Det sker via de halvledere, der får fotoner og elektroner til at arbejde sammen. Dette kaldes den fotovoltaiske eller fotoelektriske effekt. Når fotoner fra solen rammer solcellerne, skubber de elektronerne væk fra halvlederne i solcellerne.

De elektroner, der skubbes væk, bevæger sig mod metalpladerne på ydersiden af solcellerne, og ligesom vand i en flod vil elektronerne bevæge sig som en strøm af elektroner i form af jævnstrøm/DC-elektricitet.

Hvad er en inverter?

En inverter er en enhed, der ændrer spændingen fra solpanelerne til en spænding, vi kan bruge i vores hjem. Solpanelerne leverer jævnstrøm med en meget variabel spænding, mens vi bruger 230V AC i vores huse. Inverteren omdanner DC til AC og holder spændingen stabil.

I Norge har vi flere forskellige typer net som er opdelt i 1 og 3 fase, TN, IT og TT. Når du vælger en inverter, skal denne matche den type net dit hus er tilsluttet. Dette skal stå i dokumentationen til dit el-anlæg, men hvis du er usikker på hvilket netværk du er tilsluttet, vil din elektriker kunne svare på dette.

Hvad er en DC switch?

En DC switch er en fysisk switch, der kan bruges mellem inverteren (solar converter) og solpanelerne. Den er beregnet til brug af brandmandskab og eventuelt service og skal kunne aktiveres ved at betjene en kontakt monteret inden for rækkevidde.

Mono eller poly?

Monokrystallinske solpaneler er moduler, hvor hver enkelt solcelle er skåret ud af 1 krystal. Dette øger renhedsgraden og dermed effektiviteten. Dette er den mest udbredte måde at producere højeffektive solpaneler på. Dette er en dyrere måde at producere på, men er den mest udbredte på grund af højere effektivitet.

Polykrystallinske solpaneler er moduler, hvor poly, i modsætning til monokrystallinsk, er lavet af flere sammensatte krystaller i blokke, som derefter skæres. Selvom dette er en mere overkommelig måde at fremstille på, vil dette med den nuværende teknologi ikke være i stand til at opnå samme grad af renhed og ydeevne sammenlignet med monokrystallinske celler.

To-sidet / Bifacial?

Dobbeltsidede paneler fungerer på samme måde som almindelige paneler, bortset fra at de består af klart glas på begge sider. Dette giver dem mulighed for at absorbere reflekteret lys fra bagsiden af panelerne. Det reflekterede lys kaldes albedo. Et dobbeltsidet panel kan opnå en meget højere ydeevne, men er helt afhængig af at blive installeret over reflekterende overflader. Sand i ørkenen, beton eller sne er gode eksempler på dette.

På industribygninger med fladt, lyst tag kan dette være en gunstig måde at producere på et givent areal, men generelt anbefales det ikke på almindelige hustage, da de bør monteres højere over jorden for at minimere skygge og dermed få flere refleksioner.

Solcelleanlæg med batteri?

Batterier kan bruges til mellemlagring af elektricitet, og nogle af vores invertere er designet til brug med batterier og kaldes hybridinvertere. Det er vigtigt at bruge batterier, der er kompatible med din inverter. Der er konstant udvikling med batterier, men den type batterier, der anbefales fra og med 2022, er LiFePo4, da disse er meget sikre i drift, og kan tåle rigtig mange afladninger. Der er ofte en stor omkostning i forbindelse med batterier, og det skal derfor ses op imod behovet. Hvis du er tilsluttet lysnettet, er det ikke en nødvendighed, men hvis du ikke er tilsluttet lysnettet ved for eksempel kabinen, kan det være en nødvendighed.

Hvad er on- eller off-grid?

On grid er tilsluttet din elleverandørs elnet. Off grid er et separat kredsløb, der ikke er tilsluttet det offentlige elnet. Dette kan være af flere spændingstyper såsom DC 12V eller 24V. Denne type anlæg er oftest forbundet med batterier til mellemlagring af strømmen.

Hvad er en hybrid inverter?

En hybrid inverter er en solcellekonverter med mulighed for batteritilslutning til mellemlagring af el.

Niveau 1 - Hvad er det?

Tier 1 er en betegnelse for de virksomheder, der producerer solpaneler. Begrebet bruges af finansielle virksomheder til at angive producentens økonomiske stilling, men det siger intet om kvaliteten af selve produktet. Når en virksomhed er rangeret som Tier 1, betyder det, at de har en sund økonomi, og der er ringe sandsynlighed for, at virksomheden vil fejle.

Dette er en vigtig faktor, da solcelleanlæg er designet til at holde i lang tid, især i større installationer, men også til mindre installationer, da producenten ofte giver 25 års garanti.




Solcelle - Ord og udtryk

Her finder du de mest almindelige udtryk i databladet for solfangerne


Solpanel

Solpanel er en almindeligt brugt betegnelse for fotovoltaiske (forkortet PV på engelsk) eller fotovoltaiske moduler. Dette er en sammensætning af flere simple solceller, f.eks. 108 eller 120 stk. i en ramme.

STC

Standard testbetingelser - Dette er branchens teststandard for solcellemoduler. Dette bruges til lettere at sammenligne solcellemoduler med hinanden. En af de vigtigere faktorer hos STC er, at modulerne testes ved 25°C.

Nominel spænding

Nominel spænding i et solpanel er kun en værdi, der bruges under test, derefter under STC/standard testforhold. Dette aflæses ikke ved at måle spændingen, da dette afhænger af temperatur og lysforhold.

NMOT

NMOT er en forkortelse for Nominal Module Operating Temperature. Sådan fortæller det noget om temperaturen på solpanelet under visse testspecifikationer.

NOCT

NOCT er en forkortelse for Nominal Operating Cell Temperature. Dette fortæller noget om temperaturen på solpanelet under visse testspecifikationer.

Voc - Spænding ved åbent kredsløb

Dette er spændingen på solpanelet ved åbent kredsløb uden belastning.

Vmp - Spænding ved maksimal effekt

Dette er spændingen målt ved belastning, når panelet arbejder med maksimal kapacitet i henhold til givne testparametre, for eksempel STC eller NMOT.

Isc - Kortslutningsstrøm

Dette er hvor mange ampere/hvor meget strøm solpanelet kan producere, når der ikke er tilsluttet nogen belastning, men plus og minus indtil panelet er forbundet direkte sammen. Dette er den højeste strøm, solpanelet kan levere uden at blive beskadiget.

Imp - Strøm ved maksimal effekt

Denne værdi viser strømmen, når solpanelet leverer ved maksimal effekt. Det er den strøm, du vil se, når du tilslutter en inverter.

Pmax

Pmax viser panelets maksimale effekt under givne forhold. Effekten er også vist under NMOT, STC og temperaturkarakteristikken i solpanelets datablad.

Denne værdi er oftest angivet som en negativ procentdel, og bruges til at beregne, hvor meget panelets ydeevne falder, når temperaturen i modulet er over 25°C

Effektivitet

Effektivitet af solcelle / moduleffektivitet fortæller dig, hvor effektive cellerne / modulet (solpanelet) er. Denne værdi er angivet i procent og angiver, hvor stor en andel af fotonerne fra solen, solcellerne er i stand til at omdanne til elektricitet.

Temperaturkoefficient

Denne værdi fortæller dig effektiviteten ved forskellige temperaturer. Kort forklaret afhænger spændingen til solpanelet af, hvor meget lys de modtager og den temperatur solpanelet holder. Når temperaturen falder til under STC, øges effektiviteten og omvendt, når temperaturen stiger. Værdien af denne er angivet i procent pr. grad Celsius.



Lovgivning og sikkerhed

Her er nogle af de vigtigste punkter i forhold til lovgivningen og sikkerheden i forhold til solcelleanlæg.


Hvad kan jeg selv gøre?

Elefun er i henhold til Forskrift om elektrisk materiel § 21 forpligtet til som leverandør af elinstallationsmateriale at oplyse vores kunder om, at installationsmateriale, der er beregnet til at indgå i en fast elinstallation, kun kan installeres af en registreret installationsvirksomhed.

sikkerhverdag.no kan du læse mere om, hvad du selv må lave med el-arbejde.

Kræver solsystemet en applikation?

Det kan være obligatorisk at søge, men vil variere fra sted til sted. Nybyggeri på eksisterende bygninger er som udgangspunkt ansøgningspligtigt, men så længe det ikke ændrer facadens karakter væsentligt, vil det ofte være undtaget ansøgningskravet. Om facadens karakter må siges at ændre sig væsentligt kan afhænge af bygningens arkitektur, om bygningen er bevaringsværdig, men også områdets karakter. Hver kommune har sin egen praksis og reguleringsplan, og vi anbefaler derfor, at du konsulterer din kommune.

Ved montering er det også vigtigt at følge brandreglementet, så der er adgang i tilfælde af brand.

For at blive pluskunde hos din elleverandør skal en godkendt installatør registrere et produktionsanlæg. Vi anbefaler, at du kontakter din lokale elektriker.

Hvad er kravene i forhold til DC-afbryderen?

Ifølge NEK (Norsk Elektronisk Komité) 400.2018 kan solcelle-inverteren bruges som frakoblingsudstyr, hvis det er egnet. Frakoblingsudstyret skal enten aktiveres automatisk ved udfald af vekselspænding på solcelle-inverteren, eller aktiveres ved at betjene en afbryder monteret let tilgængeligt for brandmandskab.

Ifølge NEK (Norsk Elektronisk Komité) 400.2018 skal solcelleanlæg, hvor der føres DC-kabler ind i bygningen, være udstyret med udstyr til frakobling, så DC-kabler der føres ind i bygningen kan afbrydes fra solcellemodulerne. Kravene angiver, at DC-afbryderens hus skal være af ubrændbart materiale eller monteres på ubrændbart materiale, f.eks. murstensvæg eller brandplade. Brandpladen skal stikke mindst 20 cm ud fra alle sider af DC-afbryderen.

Skiltning og afmærkning af anlæg og kabler

I NEK 400: 2018 (712.514.1.102) om Mærkning af spændingsførende dele står der:

Alle steder på DC-siden, hvor der er adgang til spændingsførende dele, skal der være en permanent markering, der angiver, at spændingsførende dele kan spændingsførende efter frakobling. Mærkningen skal indeholde symbolet IEC 60417-6042

I kapitel 712.514.1.103 hedder det yderligere:
Alle solcelle-invertere skal have en mærkning, der angiver, at solcelle-inverteren skal afbrydes fra al forsyning før enhver vedligeholdelse. Mærkningen skal indeholde symbolet IEC 60417-6042

I NEK 400 kapitel 7.4.1 kan du læse:
Når en boliginstallation omfatter en solcelleinstallation, kræves det, at installationen er mærket med symbolet følgende steder:

- Leveringsstedet for den elektriske installation, det vil sige ved tilslutningsskabet
- Ved måleren, når den er placeret langt fra leveringsstedet
- Ved den forbrugerenhed eller fordelingstavle, som solcelleinverteren er tilsluttet
- Let synlig ved indgangen til bygningen
- Ved bygningens brandorienteringsplan, hvor den findes.

Kilde: nek.no

Alle DC-kabler mellem moduler og inverter/konverter skal mærkes.
Mærkning af strømførende ledere på DC-siden skal have en permanent markering, der viser, at spændingsførende dele kan spændingsførende efter frakobling. Identifikation af AC- og DC-kredsløb skal mærkes, så de viser en tydelig skelnen. Hvis DC-lederne er farvekodede, skal disse mærkes ved tilslutningspunkterne:

- RØD for positiv faseleder
- HVID for negativ faseleder
- PINK til jording, hvis anlægget er tilsluttet jord.

Kilde: Nelfo Oslo og Omegn

Jordfejlsafbryder, skal man have det?

Der er ikke krav om at anvende jordfejlsbeskyttelse i TN-installationer, men der er krav om det for IT- og TT-installationer. Hvor der anvendes strømstyrede jordfejlsbeskyttelsesanordninger til at beskytte solar AC-forsyningsbaner, skal disse være type B jordfejlsafbrydere med enkelte undtagelser. Til elektrisk adskillelse (galvanisk adskillelse) mellem AC- og DC-siden af solcelleanlægget kan type A også bruges til at give et godt svar på dette.




Se artikel om
Solceller - Ofte stillede spørgsmål
Solceller - Ofte stillede spørgsmål